dissabte, 7 de juny del 2014

Rus anuncia un pla d'ocupació per 300 persones en les brigades forestals de Imelsa.

El president de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha anunciat “la posada en marxa d'un pla d'ocupació en les Brigades Forestals de Imelsa, que contempla la contractació de 300 brigadistes a partir del proper 1 de gener”. “Aquest pla persegueix la creació d'ocupació estable i de qualitat per reforçar la labor de prevenció d'incendis i actuació en emergències a la nostra província”

Segons Rus, "amb aquest programa, complim un doble objectiu: Redoblem l'aposta per la defensa del nostre entorn natural, i oferim 300 ocupacions estables i de qualitat, en una època on són moltes les famílies que estan travessant dificultats econòmiques".

El president de la Diputació ha fet aquest anunci durant la inauguració de la II Jornada de Sostenibilitat Agroforestal de la Comunitat Valenciana, en la qual ha estat acompanyat per la consellera d'Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig.
Creació de noves brigades forestals:


L'engegada d'aquest pla d'ocupació suposarà la creació de fins a 60 noves brigades forestals. Segons Alfonso Rus “els nous efectius es distribuiran per tota la província de València, reforçant les zones amb especial valor ambiental i arribant a municipis que en aquest moment no tenen brigada pròpia”.

El president de la Diputació ha destacat “l'excepcional servei que suposa per als ajuntaments les brigades de Imelsa, ja que són molts els municipis de la província que basen la seva economia en l'entorn natural en què se situen”.

En aquest sentit, Rus es manifesta “orgullós de les felicitacions que rebem per part dels alcaldes de tots els signes polítics, alguna cosa que ens motiva a seguir apostant per aquest col·lectiu, que és únic a Espanya”.

Prevenció d'incendis tot l'any
Les brigades forestals de Imelsa treballen els dotze mesos amb l'objectiu principal de lluitar contra els incendis forestals a través de diferents mecanismes de prevenció.

Els brigadistes de la Diputació realitzen diàriament labors de silvicultura preventiva, que consisteix en la neteja de la muntanya, i en l'obertura de tallafocs i faixes auxiliars de pista.

Aquesta labor queda reforçada per la vigilància activa de la muntanya, que es realitza especialment els dies de major risc d'incendis forestals, i que permet detectar focs en les seves primeres fases, i així poder actuar amb major celeritat,


Neteja de barrancs i àrees recreatives

Imelsa compta amb un pla específic per a la neteja de barrancs de la província de València, com a mecanisme de lluita, no només contra els incendis forestals, sinó també contra les inundacions que poden produir-se en èpoques de gota freda.

Els ajuntaments valencians poden sol·licitar l'execució d'aquests treballs, que duen a terme les brigades forestals, amb l'aprovació prèvia de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

D'altra banda, existeix l'anomenat Pla de Condicionament d'Àrees Recreatives. En aquest sentit, el diputat d'empreses Públiques, Rafael Pérez, ha destacat “la importància que, especialment per als municipis d'interior, tenen aquestes zones, que atreuen a molts visitants durant els mesos d'estiu. Per això, és imprescindible que tot l'entorn estigui en les millors condicions de neteja. D'aquesta manera, a més de contribuir al benestar dels ciutadans que les visiten, es minimitza el risc de possibles incendis que puguin tenir el seu origen en algun descuit o negligència”.

Així mateix, Pérez assenyala que “les brigades de IMELSA també realitzen una important labor de comunicació i conscienciació, orientant als usuaris d'aquestes àrees recreatives perquè col·laborin a mantenir aquestes zones en les millors condicions possibles”.

111 brigades forestals a la muntanya

Amb una dotació pressupostària de 14,7 milions d'euros per a l'any 2014, Imelsa disposa d'un total de 111 brigades, agrupades en sis grans àrees geogràfiques. Al capdavant de cadascuna d'elles se situa un coordinador de zona, que s'encarrega de la planificació i control dels treballs de les brigades de la seva competència.

Cada brigada està composta per cinc persones: un capatàs, un conductor i tres especialistes. La seva dotació es compon d'un vehicle tot terreny que permet accedir a tot tipus de camins i desplaçar-se en entorns hostils.

En les oficines centrals de Imelsa, un equip de coordinadors de logística atén les necessitats estratègiques i logístices del departament: peticions de treballs per part d'ajuntaments, mobilitzacions i relleus en incendis, manteniment de flota de vehicles, control de dispositius mòbils, ús de l'aplicació de geoposicionamiento GPS, etc