dissabte, 7 de juny del 2014

La Generalitat destinarà 1,2 milions d'euros a la protecció de menors en risc d'exclusió durant els mesos d'estiu

La Generalitat destinarà 1,2 milions d'euros a la protecció de menors en risc d'exclusió durant els mesos d'estiu, segons ha anunciat Alberto Fabra durant la sessió de control a l'Executiu regional.

D'aquests 1,2 milions d'euros, el gruix correspon a una linia especifica habilitada pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social (prop de 950.000€). La resta serà completada a càrrec del pressupost de la Conselleria de Benestar Social, que lidera les negociacions amb ajuntaments i diputacions per a la posada en marxa del projecte.

De fet, la mesura va dirigida als cinquanta municipis de més de 20.000 habitants de la Comunitat Valenciana. Els propis ajuntaments seran els encarregats de determinar què persones es beneficien dels programes, que es basaran en la posada en marxa d'escoles d'estiu per a menors d'entre tres i setze anys, que inclourà serveis de menjador gratuït.

Amb aquesta última mesura, dirigida especialment a famílies en greu risc d'exclusió social, la Conselleria pretén donar resposta al repunt de l'afluència de xiquets als menjadors socials en el període estival, quan deixen d'estar en vigor les beques de la Generalitat.

Conforme van avançar les entitats benèfiques de València com la Casa Caridad han detectat com es triplica en el mes de juny el nombre de menors que acudeixen als seus menjadors. En tot cas, el pla que aprova el Consell va més enllà. De fet, a la Comunitat Valenciana existeix una xarxa estable de menjadors socials formada per més de 80 entitats que ja atenen durant tot l'any a més de 200.000 persones, a més dels 4 menjadors socials amb què explica la Conselleria de Benestar Social en els quals s'inverteix anualment 1,5 milions per a repartir més de 100.000 menjars. Des de 2007, s'ha atès a més de 18.000 menors.

A més, la Comunitat Valenciana és l'autonomia de tot el país, al costat d'Andalusia, que més recursos destina a beques per a menjador. En concret, enguany es destinen 83 milions d'euros a tal fi, que beneficien a més de 83.000 alumnes, dels quals la majoria tenen subvencionat de forma íntegra el cost del menjar entre els mesos d'octubre i maig.

Fonts de la Conselleria van explicar ahir que tècnicament resultaria especialment complex obrir els col·legis amb el seu personal en els mesos de juny i setembre, quan ja no hi ha classes a la vesprada, i al juliol i agost, quan hi ha vacances escolars. Per açò, el pla dissenyat per la Generalitat contempla que siguen els ajuntaments els que habiliten locals municipals per a la posada en marxa dels menjadors.

A més, el programa atendrà als menors diàriament, durant un temps equivalent a les jornades lectives, amb la finalitat de proporcionar temps als seus pares perquè puguen treballar o participar en accions formatives que els permeten accedir al mercat laboral.

En el cas de les localitats de menys de 20.000 habitants seran les diputacions les que, al marge dels plans específics que puguen engegar les corporacions provincials, coordinaran l'atenció a les famílies més desfavorides.

La Generalitat va tancar ahir les directrius de la posada en marxa del pla de xoc amb representants dels consistoris en les àrees de serveis socials. El dimarts va ser el torn de les Diputacions.