dimarts, 17 de juny del 2014

MULTAQA DE LES 3 CULTURES

El President de la Diputació de València ha rebut en el Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, el premi Unesco-Valldigna 2014 de la X Multaqa de les Tres cultures, al costat del president de la Fondazione Roma Mediterraneo, Emmanuele Francesco Maria Emanuele.


El president Alfonso Rus ha manifestat que "a les persones no se'ls pot discriminar en raó de la seua cultura i creences" després de rebre el premi de la UNESCO pel seu suport durant els últims deu anys,en el transcurs de la cerimònia de clausura de la ‘X Multaqa de les Tres Cultures’ en el Monestir de la Valldigna.

Rus va reivindicar el valor de la paraula en el món Mediterrani tant des del seu vessant de compromís i segell d'acords com en la de diàleg i convivència i va recordar que com a fill de Xàtiva se sentia hereu d'aqueixa tradició en la qual van coexistir les tres religions: àrab, cristiana i fesol.

Es va mostrar orgullós de les grans aportacions de la cultura àrab des de Xàtiva com la publicació de la joia literària El Collaret de la Coloma o la primera fàbrica de paper.

A manera d'il·lustració va recordar com el xeic Hamad, d'Abu Dhabi, va mostrar un gran interès a conèixer els orígens i vestigis àrabs en la capital de la Costanera. El president de la diputació de València va recordar el seu paper de president de les Ciutats Històriques del Mediterrani de 1999 a Xàtiva.

Aquest premi reconeix que Rus va ser l'impulsor de la celebració del Tractat d'Almisrà. També va promoure amb el president Guido de Marc l'agermanament entre Malta i Xàtiva que va esdevenir en nervi vital en el retrobament de Malta-Espanya iniciat pel rei Juan Carlos en ocasió del V centenari de Carlos V.

El professor a Javier Paniagua havia destacat prèviament en el seu laudatio que tres aspectes distingeixen a Alfonso *Rus com el fet que “no siga una persona indiferent, la seua intel·ligència relacional a l'hora de connectar amb la gent i la lleialtat com a atribut fonamental”.

Van acompanyar a Alfonso Rus els diputats provincials Carlota Navarro, María Jesús Puchalt, Oreto Segura i Salvador Enguix i els regidors de Xàtiva, Marian Soro, María José Pla, Jose Antonio Vidal i Enrique Perigüell.

Suport al Mediterrani

Per la seua banda, el professor Eduard Mira, es va encarregar de la "laudatio" a l'altre personatge guardonat en la Multaqa, Emmanuele Francesco María Emanuele, un advocat de la Cort Suprema, economista, expert en assumptes financers, assagista, llicenciat en Dret, que va rebre el Doctorat Honoris causa en Belles arts (Llicenciat en Belles arts) de la Universitat de Sant Joan a Roma i Doctor Honoris causa en Dret Canònic en la Pontifícia Universitat Lateranense de Roma, qui va agrair el premi perquè ha obert la seua labor al Mediterrani com a president de la ‘Fondazione Roma Mediterrani’.
Prèviament, l'acte, conduït per la periodista Isabel Giner, Van prendre la paraula el president d'UNESCO-Espanya, Luis Ramallo, el d'UNESCO-València, Luis Aznar, el president de la Mancomunitat de la Valldigna, Sebastián Mahiques, el coordinador de la Multaqa, José Manuel Girones, i el vicedegà de la RACV, Daniel Sala, qui va impartir la "Lectio UNESCO ".

En les diferents fases de l'acte va intervenir la Tamborada d'Alzira i una representació de les Comparses de la Federació Valenciana de Moros i Cristians i la Societat l'Entusiasta de Benifairó de la Valldigna.

La Multaqa de les Tres Cultures

Multaqa significa trobada amistosa i açò és el que s'ha celebrat durant una dècada a Simat de la Valldigna propiciant l'intercanvi i la diversitat cultural en els termes establits per la Unesco.

El Centre Unesco València s'ha dedicat durant aquest temps a posicionar en les ciutats històriques del Mediterrani la *Multaqa com un dels vèrtexs de la seua construcció, basada en la solidaritat i la cultura com a mitjà per a aconseguir un mar en el qual encara actualment existeixen guerres i conflictes.