dimarts, 6 de maig del 2014

PER QUÈ EL GOVERN OBLIGA A TANCAR 9 CANALS DE LA TDT?

Comença el compte enrere per al tancament de nou Canals de la TDT. Aquest dimarts 6 de maig es durà a terme el tancament definitiu del senyal de Xplora, La Sexta 3, Nitro, La Siete, La Nueve, Net TV, Veig TV, AXN i Marca TV (ja desapareguda). Malgrat les queixes interposades per les cadenes provades i associacions de consumidors, el Govern no ha cedit i s’ha mantingut ferm en la seua decisió.




Però, per què es tanquen aquests Canals?, quins són les raons que addueix a l’executiu per a justificar el tancament?. L’origen del problema està en la forma en la qual el Govern de Jose Luis Rodríguez Zapatero va fer al repartiment de llicències de la TDT. El Govern va adjudicar aquests senyals de manera irregular, sense haver tingut en compte la Llei Audiovisual aprovada al maig de 2010 en la qual s’estableix que cal celebrar un concurs per a cedir aquestes llicències.

És a dir, l’executiu socialista va fer el repartiment basant-se en la llei anterior i no en l’aprovada pel seu govern l’any 2010. Una demanda de l’empresa Infraestructures i Gestió 2002 va donar motiu a l’anul·lació del repartiment de canals, decisió que va ser recorreguda per les cadenes i finalment va ser ratificada pel Tribunal Suprem.

La campanya empresa en els tribunal per l’empresa Infraestructures i Gestió 2002, que ja ha intentat en diferents comunitats autònomes tenir accés a alguna llicència per a poder emetre canals en obert, es remunta en el temps fins a 2005 i acumula ja algunes sentències a favor i en contra de la manera en què s’ha repartit les llicències de la TDT en els últims anys.

L’empresa ja va aconseguir en 2010 una sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va anul·lar l’adjudicació que va fer la Generalitat de Catalunya de 37 dels 96 canals de TDT disponibles en la Comunitat Autònoma a televisions locals públiques. Tant Atresmedia com Mediaset, han mostrat el seu desacord amb la decisió ja que cadascun perd diversos canals de la seua proposta audiovisual, sent Atresmedia la pitjor parada a causa de que perd 3 canals respecte als 2 de Mediaset.